Mikrobiologa profesija ir pieprasīta profesija vairākās tautsaimniecības nozarēs, kuras būtiski ietekmē mūsu ikdienas gaitas. Mikrobiologus iedala sekojošās specialitātēs: zinātnes mikrobiologi; vides mikrobiologi; gēnu inženierijas mikrobiologi; medicīnas mikrobiologi, farmācijas mikrobiologi un pārtikas rūpniecības mikrobiologi.

Mikrobiologs darbā:

  • pēta baktērijas, rauga un pelējuma sēnes – to uzbūvi, funkcijas un nozīmi;
  • izstrādā veidus kā izmantot dabā esošos mikroorganismus cilvēka labā, piemēram mīklas raudzēšana maizei, skābo piena produktu ražošanā, alus un vīna darīšanā vai ādas un linu miecēšanā;
  • laboratorijās veic dažādus pētījumus un izmēģinājumus;
  • pēta mikroorganismu funkcijas un dabu;
  • izstrādā tehnoloģijas dažādojot produkta garšas, bet nezaudējot produktu sākotnējās īpašības;
  • veic dažādas analīzes, kvalitātes kontroli;
  • pēta nelabvēlīgo mikroorganismu klātbūtni pētāmajā materiālā;
  • pēta un meklē iespējas, kā ar mikroorganismiem attīrīt vides piesārņojumu, kontrolē vides piesārņojumu, notekūdeņus;
  • pārbauda ūdens un augsnes kvalitāti;
  • nodarbojas ar gēnu inženieriju – pārveido mikroorganismus, lai cilvēks tos izmantotu pēc iespējas efektīvāk.

Rakstura īpašības un prasmes, lai labi veiktu darbu:

pacietība, precizitāte, prasme strādāt individuāli un sadarboties ar kolēģiem, atbildības sajūta, fiziskā izturība ilgi atrasties statiskās pozās, spēja pilnveidoties un sekot līdzi jaunākajām tehnoloģijām. Darbā bieži sastopama un nepieciešama angļu valoda.

/Aprakstā izmantoti vietnes www.profesijupasaule.lv dati/

Ja vēlies noskaidrot savu atbilstību šai vai citām profesijām, piesakies uz karjeras konsultāciju pa epastu karjera@lu.lv

 

Dalīties